Er kryptovaluta et stort svindelnummer?
Det korte svar er NEJ. Kryptovaluta er ikke et stort svindelnummer, men vi forstår udmærket hvorfor, at nye krypto-brugere kan have en tendens til at tænke dette. I indlægget her, vil vi forsøge at gøre dig lidt klogere på de faresignaler der er, ved handlen af krypto.
Lige så meget som vi ønsker, at gøre jer klogere på de gode ting ved krypto – føler vi også, at det er vores pligt, at fortælle om faresignalerne. Husk på, vi er ikke en finansiel rådgiver, og det anbefales altid at du laver din egen research.
Hvorfor er der så stort fokus på, at krypto er farligt?
Krypto er en volatil aktivklasse
Der hersker ingen tvivl om, at kryptovaluta er det vi klassificerer som en ‘volatil-aktivklasse’. Med andre ord, så er det et aktiv, hvor priserne har en tendens til at have store udsving. Når volatiliteten er så drastisk og kaotisk, bliver hele markedet for uforudsigeligt.
Krypto er ikke reguleret
I Danmark er de finansielle institutioner forholdsvist forsigtige og konservative, når det kommer til kryptovaluta. Handel med kryptovalutaer har ikke altid tilstrækkelig gennemsigtighed, hvilket kan gøre det svært at opfylde forpligtelserne som finansiel institution i forhold til at bekæmpe økonomisk kriminalitet og hvidvask.
Kryptovaluta anses i Danmark ikke som en valuta eller et værdipapir. En handelsplatform hvorfra der kun foregår køb og salg af kryptovaluta og køb af NFT’er, vil derfor ikke falde ind under den nuværende finansielle lovgivning i Danmark.
Da den gældende finansielle lovgivning ikke regulerer kryptovaluta og handel med disse, er aktiviteten heller ikke for nuværende omfattet af hvidvasklovgivningen. Dog er de finansielle institutioner (såsom bankerne) forpligtede til, at leve op til kravene for hvidvaskning. Det er derfor deres pligt, at spørge ind til dine udenlandske transaktioner (dette kunne eksempelvis være til en udenlandsk kryptobørs, m.fl).
Der er mange svindlere i krypto-gamet
Netop fordi at krypto er så nyt, er nye krypto-brugere nemme ofre for svindlerne. Svindlen foregår oftest i online communities som; Telegram, Twitter, Reddit og Discord. Som forbruger står du ikke godt, hvis du udsættes for svindel.
Ofte befinder svindlerne sig omme på den side af jorden, og forbrugeren kan ikke regne med samme hjælp, som hvis forbrugeren handler med regulerede finansielle produkter som aktier og obligationer. Forbrugeren kan anmelde svindel til dansk politi, men ofte vil efterforskningen bliver givet videre til udenlandske myndigheder.
Vores råd er som altid, at du forholder dig kritisk til den information du modtager – og lav en grundig research. Inden du investerer i et givent projekt bør bl.a. se nærmere på:
- Hvem er bag projektet? Har de erfaring inden for området?
- Hvad kan projektet skabe af værdi? Hvilken nytte har det?
- Hvor stort er udbuddet af coins/tokens?
- Hvor tit bliver der udgivet, og mintet nye coins/tokens?
- Hvem er deres samarbejdspartnere?
- Hvilket blockchain netværk kører projektet på?
- Har de et community? Hvad skriver andre omkring deres erfaringer?
There is not thing, such as free lunch
Uanset hvor mange tokens, coins, dollars en person kan tilbyde dig, så forhold dig kritisk!
Hvad siger Finanstilsynet?
Kryptomarkedet tiltrækker svindlere, der forsøger at narre folk til at investere i falske muligheder for kryptoinvesteringer. Investoren skal være opmærksomhed, have en sund skepsis og kigge efter disse faretegn:
- Løfter om meget høje afkast – lyder det for godt til at være sandt, så er det det nok.
- Kendisser eller myndigheder, der anbefaler en kryptoinvestering, er et sikkert tegn på, at der står en svindler bag.
- Fremmede personer, der kontakter dig via sociale medier, e-mails eller tekstbeskeder med et godt investeringstilbud er også tegn på en svindler.
- Identiteten på en person eller et mæglerfirma, der vil sælge kryptoaktiver, kan ikke bekræftes.
- Investeringsmægleren beder om, at du deler følsomme personlige oplysninger som f.eks. dine kortoplysninger, kodeord og lignende – del dem ikke med nogen.
- Investeringsmægleren beder dig om at betale til flere eller konstant skiftende bankkonti.