Hvad er en ‘smart contract’?

En smart contract er et stykke computersoftware, der er designet som en automatisk selvhåndhævende kontrakt, hvilket betyder, at den udløser visse handlinger, efter at forudbestemte betingelser er opfyldt.

Introduktion til smart contracts

Nick Szabo beskrev første gang smart contracts i 1990’erne. Dengang definerede han en smart contract som et værktøj, der formaliserer og sikrer computernetværk, ved at kombinere protokoller med brugergrænseflader.

Szabo diskuterede den potentielle brug af smart contracts på forskellige områder, der involverer kontraktlige aftaler – såsom kreditsystemer, betalingsbehandlinger og administration af indholdsrettigheder.

En smart contract er et stykke computersoftware, der er designet som en automatisk selvhåndhævende kontrakt, hvilket betyder, at den udløser visse handlinger, efter at forudbestemte betingelser er opfyldt.

I kryptovalutaernes verden kan vi definere en smart contract som en applikation eller et program, der kører på en blockchain. Typisk fungerer de som en digital aftale, der håndhæves af et bestemt regelsæt. Disse regler er prædefineret af computerkode, som replikeres og udføres af alle noder på netværket.

Smart contracts giver mulighed for oprettelse af tillidsløse protokoller. Det betyder, at to parter kan indgå forpligtelser via blockchain netværket, uden at skulle kende eller stole på hinanden. De kan være sikre på, at hvis betingelserne ikke er opfyldt, vil kontrakten ikke blive udført. Bortset fra det, kan brugen af ​​smarte kontrakter fjerne behovet for mellemmænd, hvilket reducerer driftsomkostningerne betydeligt.

Selvom Bitcoin-protokollen har understøttet smart contracts i mange år, blev de gjort populære af skaberen og medstifteren af ​​Ethereum, Vitalik Buterin. Det er dog værd at bemærke, at hver blockchain kan præsentere en anden metode til implementering af smart contracts.

Hvordan virker smart contracts?

Kort fortalt, fungerer en smart contract som et ‘deterministisk‘ program. Den smarte kontrakt udfører en bestemt opgave, når og hvis visse betingelser er opfyldt. Som sådan følger et smart kontraktsystem ofte “hvis … så …” udsagn. Men på trods af den populære terminologi, er smart contracts ikke lovlige kontrakter eller smarte. De er i bund og grund, bare et stykke kode, der kører på et distribueret system (blockchain).

På Ethereum-netværket er smart contracts ansvarlige for at udføre og administrere de blockchain-operationer, der finder sted, når brugere (adresser) interagerer med hinanden. Enhver adresse, der ikke er en smart contract, kaldes en eksternt ejet konto (EOA). Smart contracts styres således af computerkode, og EOA’er styres af brugere.

Kan man slette en smart contract?

Det er umuligt at tilføje nye funktioner til en Ethereum smart contract efter den er implementeret. Men hvis dens kreatør inkluderer en funktion kaldet ‘SELFDESTRUCT’ i koden, er de i stand til at “slette” den smarte kontrakt i fremtiden – og erstatte den med en ny. I modsætning hertil, hvis funktionen ikke er inkluderet i koden på forhånd, vil de dog ikke være i stand til at slette den.

Især giver de såkaldte opgraderbare smarte kontrakter udviklere mere fleksibilitet i forhold til kontrakternes uforanderlighed. Der er mange måder at skabe opgraderbare smarte kontrakter på, med varierende grader af kompleksitet.

Eksempel: Forestil dig, at en smart kontrakt er opdelt i flere mindre kontrakter. Nogle af dem er designet til at være uforanderlige, mens andre har ‘slet’-funktionen aktiveret. Det betyder, at en del af koden kan slettes og erstattes, mens andre funktionaliteter forbliver intakte.

Automatisk udførelse

En af de væsentligste fordele smart contracts har i forhold til almindelige kontrakter er, at resultatet automatisk udføres, når kontraktbetingelserne er realiseret. Der er ingen grund til at vente på, at et menneske udfører resultatet. Med andre ord: smart contracts fjerner behovet for tillid.

For eksempel: Du kan lave en smart contract, der indeholder spærrede midler til dit barn, hvilket giver dem mulighed for at hæve midlerne efter en bestemt dato. Hvis barnet forsøger at hæve pengene inden den angivne dato, vil den smarte kontrakt ikke blive udført.

Forudsigelige resultater

Den menneskelige faktor kan være blandt de største fejlpunkter, hvad angår traditionelle kontrakter. For eksempel, kan to individuelle dommere fortolke en traditionel kontrakt på forskellige måder. Deres fortolkninger kan føre til forskellige beslutninger og forskellige resultater. Smart contracts fjerner muligheden for forskellige fortolkninger. I stedet udføres smart contracts præcist baseret på betingelserne skrevet i kontraktens kode. Denne præcision betyder, at under de samme omstændigheder, vil den smarte kontrakt give det samme resultat.

Det hele er opbevaret i en offentlig hovedbog

Smart contracts er også nyttige til revisioner og tracking. Da Ethereum byggede smart contracts er opbevaret på en offentlig blockchain, kan enhver øjeblikkeligt spore aktivoverførsler og andre relaterede oplysninger. Du kan kontrollere, at nogen har sendt penge til din adresse, f.eks.

Smart contracts beskytter privatlivet

Smart contracts kan også beskytte vores privatliv. Da Ethereum er et krypteret netværk, kan du beskytte dit privatliv mod observatører.

Eksempler på smart contracts use cases

Smart contracts er computerprogrammer, der lever på blockchain netværket. De kan udføres automatisk. Du kan spore deres transaktioner, programmere betingelserne og endda bruge dem krypteret.

Derudover, kan de udføre beregninger, opbevare data, lave NFT’er, kommunikere og endda generere grafik. Her er nogle populære eksempler fra den virkelige verden:

Hvordan ser fremtiden for smart contracts ud?

Der er ingen tvivl om, at smart contracts har en stor indflydelse i kryptovalutaernes verden, og de revolutionerede helt sikkert blockchain-området. Selvom slutbrugerne muligvis ikke interagerer direkte med smart contracts, vil disse sandsynligvis drive en bred vifte af applikationer i fremtiden, lige fra finansielle tjenester til supply chain management.

Tilsammen har smart contracts og blockchain potentialet til at kunne bruges i næsten alle områder af vores samfund. Men kun tiden vil vise, om disse banebrydende teknologier vil formå at overvinde de mange barrierer for storstilet adoption.

Oftest stillede spørgsmål (FAQ) om smart contracts

Hvad er en smart contract?

En smart contract er et stykke computersoftware, der er designet som en automatisk selvhåndhævende kontrakt, hvilket betyder, at den udløser visse handlinger, efter at forudbestemte betingelser er opfyldt.

Hvordan virker smart contracts?

Smart contracts er simpelthen programmer, der er gemt på en blockchain. Den gennemføres, når forudbestemte betingelser er opfyldt. Smart contracts bruges typisk til at automatisere udførelsen af en aftale, så alle deltagere umiddelbart kan være sikre på resultatet, uden nogen mellemmands involvering.

Er smart contracts juridisk bindende?

Generelt kan smarte kontrakter håndhæves, så længe de følger de grundlæggende regler for kontraktlige aftaler. Som med enhver aftale skal der være et tilbud, en accept af tilbuddet og modydelse.

Kryptovaluta Børser
Binance

Verdens største kryptovalutabørs

Coinbase

Du kan lige nu få op til 70 kr. i Bitcoin - Gælder kun for nye kunder.

Kraken

En platform med sikkerhed i højeste fokus.

eToro

eToro er verdens førende sociale handelsplatform, der tilbyder både investering i aktier og kryptovalutaer såvel som handel med CFD'er.

Gemini

Gemini er den sikre, pålidelige måde at bygge din kryptoportefølje på. Modtag 70 kr. i bitcoin, efter du har købt eller solgt for 700 kr.

Risikoadvarsel: Alle kryptovaluta investeringer indebærer risici. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidige resultater. Kryptovalutaer har stærke kursudsving og er derfor ikke egnede for alle investorer. Handlen med kryptovalutaer er ikke underlagt EU-regelsæt. Læseren er ansvarlig for sine egne investeringsbeslutninger og vi anbefaler, at læseren foretager sin egen grundige research. Vi fratager os ansvar for informationens fuldstændighed eller nøjagtighed. Denne hjemmeside erstatter ikke en personlig finansiel rådgiver, som man altid bør konsultere ved investeringsspørgsmål. All Rights Reserved Cryptoaffiliatez