Hvad er NFT?

NFT’er er tokens, som vi kan bruge til at repræsentere ejerskab af unikke varer. De lader os symbolisere ting som kunst, samleobjekter, endda fast ejendom

photo 1647514422086 18cde746fa26?ixlib=rb 1.2 - Kryptovaluta - Cryptok

Introduktion til NFT

NFT’er er kryptografiske aktiver, der er lagret i en blockchain med en unik kode- og metadata, som vi kan bruge til at repræsentere ejerskab af unikke varer. NFT’er lader os symbolisere ting som kunst, samleobjekter, endda fast ejendom. De kan kun have én officiel ejer ad gangen, og de er sikret af blockchain netværket – ingen kan ændre ejerskabsregistret eller kopiere/indsætte en ny NFT til at skulle eksistere.

NFT står for “non-fungible token”. Ikke-fungibel er et økonomisk udtryk, som du kan bruge til at beskrive ting som dine møbler, en sangfil eller din computer. Disse ting er ikke udskiftelige med andre varer, fordi de har unikke egenskaber.

Fungible genstande kan på den anden side byttes, fordi deres værdi definerer dem, snarere end deres unikke egenskaber. For eksempel er ETH eller dollars ombyttelige, fordi 1 ETH / $1 USD kan udskiftes med yderligere 1 ETH / $1 USD.

Det betyder, at hver NFT er en ‘one-of-a-kind’ genstand.

NFT’er overføres fra en ejer til en anden, ved hjælp af blockchain-teknologi, som skaber et digitalt spor fra sælger til køber, der verificerer transaktionen.

NFT’er blev især en populær investering i 2021, selvom de har eksisteret siden 2014.
Efterhånden som adoptionen på kryptovaluta er vokset, har idéen om at skabe digitale aktiver og sælge dem til investorer eksploderet.

NFT’er tager i øjeblikket den digitale kunst- og samlerobjektverden med storm. Digitale kunstnere ser deres liv ændre sig, takket være enorme salg til et nyt kryptopublikum. Og berømtheder slutter sig til, når de opdager en ny mulighed for at komme i kontakt med fans. Men digital kunst er kun blot en måde at bruge NFT’er på.

Nike har lanceret deres første NFT

Det er kun et spørgsmål om tid, før Kanye sætter Yeezys på Ethereums blockchain. Senest har Nike købt RTFKT Studios, et firma kendt for originale digitale sneakers solgt som NFT-aktiver. I april 2022 afslørede Nikes deres første Ethereum NFT-sneakers.

RTFKT x Nike Dunk Genesis CryptoKicks er digitale bærbare genstande, der tilsyneladende er designet til brug i metaverset. RTFKT afslørede dem oprindeligt via en teaser-video på Twitter, som viser, hvordan udseendet af de digitale sko kan ændres via samleobjekter “Skin Vials”, som kan byttes for at muliggøre forskellige stilarter.

Eksempler på NFT’er

NFT-verdenen er relativt ny. I teorien er omfanget af NFT’er alt, der er unikt, der kræver beviseligt ejerskab. Her er nogle eksempler på NFT’er, der findes i dag:

Hvordan bruger man en NFT?

NFT’er adskiller sig fra ERC-20-tokens, såsom DAI eller LINK, ved at hvert enkel token er helt unikt og ikke kan deles. NFT’er giver mulighed for at tildele eller hævde ejerskab af ethvert unikt stykke digital data, som kan spores ved at bruge Ethereums blockchain som en offentlig hovedbog.For eksempel kan en NFT repræsentere:

 • Digital kunst
  • GIFs
  • Samleobjekter, genstande i spil
  • Musik
  • Videoer
 • Virkelige genstande
  • Fly- og biografbilletter
  • Juridiske dokumenter
  • Ejerskabsbeviser
  • Underskrifter
  • Hvad end du kan tænke dig frem til!

Hvordan adskiller NFT’er sig fra kryptovaluta?

NFT’er er ikke det samme som kryptovaluta. En NFT bruger kryptovaluta til at udføre transaktionen. NFT’er bruger den samme blockchain-teknologi, som kryptovaluta bruger, men aktivet er sat anderledes op.

NFT’s are digital birth certificates

Dane Scarborough

Mens en kryptovaluta kan handles eller udveksles, kan en NFT ikke.

En NFT kan kun have én ejer ad gangen. Ejerskabet administreres gennem det unikke ID og metadata, som ingen anden token kan replikere. NFT’er præges gennem smarte kontrakter, der tildeler ejerskab og styrer overførbarheden af NFT’er. Når nogen opretter eller laver/minter en NFT, udfører de kode gemt i smarte kontrakter, der er i overensstemmelse med forskellige standarder, såsom ERC-721. Disse oplysninger føjes til blockchainen, hvor NFT’en administreres.

Hvor mange NFT’er findes der?

Det er skaberen af en NFT der bestemmer, hvor knapt deres aktiv skal være.

Overvej for eksempel en billet til en sportsbegivenhed. Ligesom en arrangør af en begivenhed kan vælge, hvor mange billetter der skal sælges, kan skaberen af en NFT bestemme, hvor mange replikaer der findes. Nogle gange er disse nøjagtige kopier, såsom 5.000 almindelige adgangsbilletter. Nogle gange laves der flere, der ligner hinanden meget, men hver især er lidt forskellige, såsom en billet med et tildelt sæde. I et andet tilfælde vil skaberen måske oprette en NFT, hvor kun én er præget som et særligt sjældent samleobjekt.

I disse tilfælde vil hver NFT stadig have en unik identifikator (som en stregkode på en traditionel “billet”) med kun én ejer. Den tilsigtede knaphed på NFT betyder noget, og det er op til skaberen. En skaber kan have til hensigt at gøre hver NFT helt unik for at skabe knaphed, eller have grunde til at producere flere tusinde replikaer. Husk, at alle disse oplysninger er offentlige.

Investering i NFT’er

NFT’er har været et kulturelt fænomen gennem hele 2021, og de har konstant skabt overskrifter, mens berømtheder boltrer sig i rummet, og når der opstår skænderier, svindel og juridiske slagsmål.
Med nogle skabere, der tjener millioner på NFT’er, er det dog forståeligt, hvorfor du vil prøve dig frem eller lege med teknologien for at få en bedre fornemmelse for det.
At købe NFT’er kræver en masse informationer fra investorens eller samlerens side.

NFT Bored Ape Yachts Club Opensea.io min - Kryptovaluta - Cryptok
Billede fra “Bored Ape Yachts Club” på Opensea.io

Du skal først finde NFT’er, som du føler vil vokse i værdi, og som du har en interesse i at indsamle. Du kan undersøge NFT’er ved at gennemse de forskellige markedspladser, hvor de afholder salg og auktioner. Du kan også deltage i NFT Discord og Telegram chats, så du kan lære, hvad andre siger om eksisterende NFT’er og nye udgivelser.

OBS: Du kan ikke købe en NFT uden en kryptovaluta-wallet.

Det betyder, at du først skal købe den nødvendige kryptovaluta til transaktionen, gennem en kryptobørs såsom Coinbase eller Robinhood, og derefter linke din kryptovaluta-wallet, hvor du opbevarer din kryptovaluta, til den NFT-markedsplads, hvor du beslutter at foretage købet.

Kryptovaluta Børser
Binance

Verdens største kryptovalutabørs

Coinbase

Du kan lige nu få op til 70 kr. i Bitcoin - Gælder kun for nye kunder.

Kraken

En platform med sikkerhed i højeste fokus.

eToro

eToro er verdens førende sociale handelsplatform, der tilbyder både investering i aktier og kryptovalutaer såvel som handel med CFD'er.

Gemini

Gemini er den sikre, pålidelige måde at bygge din kryptoportefølje på. Modtag 70 kr. i bitcoin, efter du har købt eller solgt for 700 kr.

Risikoadvarsel: Alle kryptovaluta investeringer indebærer risici. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidige resultater. Kryptovalutaer har stærke kursudsving og er derfor ikke egnede for alle investorer. Handlen med kryptovalutaer er ikke underlagt EU-regelsæt. Læseren er ansvarlig for sine egne investeringsbeslutninger og vi anbefaler, at læseren foretager sin egen grundige research. Vi fratager os ansvar for informationens fuldstændighed eller nøjagtighed. Denne hjemmeside erstatter ikke en personlig finansiel rådgiver, som man altid bør konsultere ved investeringsspørgsmål. All Rights Reserved Cryptoaffiliatez